Na de enorme piek van Bitcoin (BTC) , waarbij deze afgelopen weken boven zichzelf uitsteeg en een waarde bereikte van net boven de $13 000. Hoewel Bitcoin zich nagenoeg op dezelfde niveau bevindt als voor het absolute hoogtepunt, lijkt het fundament van Bitcoin beter dan ooit te zijn. Er is overduidelijk veel veranderd in de afgelopen anderhalf jaar.

1-Marktdominantie Bitcoin

Inmiddels is een herstel waarneembaar en bevindt de marktdominantie van Bitcoins zich weer rond de 56% met zelfs enkele kleine uitschieters richting de 59%.

2-Toenemend aantal transacties Bitcoin

Het lijkt er op dat het aantal transacties Bitcoin per dag stevig in het zadel zit. Waar we in 2018 nog zo’n 350 000 tot 400 000 bewegingen konden waarnemen op de cryptomarkt, zien we nu zelfs al uitschieters van 500 000 transacties Bitcoin per dag in de boeken verschijnen. Al lijkt de huidige situatie op dit moment wel net iets minder volatiel te zijn.

3-Lagere transactiekosten

Door de komst van nieuwe technologieën en oplossingen is de invloed en grootte van de mempool aanzienlijk gedaald. Dit heeft duidelijk invloed op de transactiekosten, want deze daalden met maar liefst 80%. Een Bitcoin transactie met hoge prioriteit is op dit moment zelfs 90% goedkoper dan in 2017. Toen werden er overigens net zo veel transacties per dag gemaakt als nu.

4-Bitcoin hashrate stijgt

De Bitcoin blockchain wordt beveiligd. Dit gebeurt door de gezamelijke rekenkracht van de miners die Bitcoins maken. Deze gezamelijke rekenkracht wordt uitgedrukt als de hashrate. Wanneer je het Bitcoin netwerk zou willen aanvallen heb je 51% van de totale rekenkracht nodig. Het is dus overduidelijk dat, hoe hoger de hashrate is, hoe sterker de beveiliging is.

In 2017 lag de hashrate op ongeveer 1 Petaherz per seconde (PH/s). In 2018 zwelde de hashrate zelfs aan naar een hoogtepunt van 60 PH/s. Na het inéénstorten van de markt kende de hashrate een kleine piek naar beneden. Op dit moment is de hashrate weer op een acceptabel niveau van 55 PH/s terug te vinden.

5-Meer Bitcoin wallets

Het aantal Bitcoin wallets met een waarde van 0,1 BTC of meer is enorm gestegen. Onlangs telde een raming van Coinmetrics dat op dit moment er ruim 2,5 miljoen wallets zijn met 0,1 BTC of meer.

6-Batching, SegWit en Lightning Network

Niet alleen Bitcoin heeft zich op alle mogelijke vlakken ontwikkeld. Ook de infrastructuur hiervan heeft een ware vlucht genomen. Met name de groei van het aantal wallets maar ook de introductie van drie technologieën liggen hieraan duidelijk ten grondslag:

• Batching: het overgaan op het bundelen van transacties, in plaats van deze individueel via de blockchain te versturen.
• Segwit: de mogelijkheid om transactiedata te verkleinen, waardoor er meer transacties in een block passen. Hierdoor zijn er meer transacties per seconde mogelijk.
• Lightning Network: het netwerk dat boven Bitcoin bestaat en het mogelijk maakt supersnel en uiterst goedkoop, betalingen te doen, zonder dat de veiligheid van de Bitcoin blockchain in het geding komt.

Meer adoptie

De adoptie van Bitcoin is groter dan ooit. Hoewel er in 2017 al interesse was uit de hoek van de NASDAQ en NYSE, zijn er nu initiatieven genomen om de institutionele beleggers op Wall Street te gaan bedienen. Overduidelijk is dat de markt de afgelopen jaren meer en meer volwassen is geworden. Hiermee is in ieder geval een stevig Bitcoin fundament voor de komende jaren gelegd.