Er vindt een overgang plaats van ethereum naar ETH 2.0. Helaas verloopt dit niet vlekkeloos. Vitalik Buterin (een van de oprichters van de Ethereum Foundation), vindt dat ethereum moet werken aan zijn privacy. In een blog dat hij publiceerde op de website HackMD, schrijft hij dat het ethereum netwerk meer privacy nodig heeft.

Anonimiteitssets: korte uitleg

Buterin stelt een functie voor waarbij gebruikers hun activiteit op de blockchain anoniem kunnen houden met een ‘mini-mixer’. Daarbij is het belangrijk om gebruik te maken van de zogenaamde ‘anonimiteitssets’. Buterin legt dat begrip als volgt uit:

“Cryptografen gebruiken de term ‘anonimiteitsset’ om een reeks gebruikers te beschrijven waar iets vandaan zou kunnen komen. Bijvoorbeeld: als ik je 1 ETH heb gestuurd en je kunt niet zeggen van wie het precies afkomstig is, maar je kunt wel vertellen dat het van mij, Alice Bob of Charlie komt, dan heeft de anonimiteitsset maat 4. Hoe groter de anonimiteit, hoe meer privacy je hebt.”

Adoptie blockchain: privacy essentieel

Ook Itamar Lesuisse, de CEO van smart wallet-provider Argent, vindt dat er meer privacy op het netwerk van ethereum nodig is: “Als je alleen kijkt naar de meest eenvoudige use-case, als ik zeg: ‘Hey Christine, kun je me tien dollar aan ether sturen? Hier is mijn ontvangstadres,’ dan weet Christine meteen hoeveel geld ik heb.” “Het grote voordeel van blockchain is dat die inherent transparant is, maar voor sommige gebruikers kan dit juist een reden zijn om blockchain niet op grote schaal te gebruiken.”

ERC-20 tokens: volledig anoniem

Ook een delegatie van Ernst & Young werkt aan blockchain. Onder de naam Nightfall leggen zij zich toe op smart contracts, microservices en zk-snarks. Daarmee wordt volledige privacy gegarandeerd op de blockchain van ethereum voor ERC-20 tokens. Hoewel deze code nog experimenteel is, zou ethereum in de nabije toekomst mogelijk de concurrentie aan kunnen gaan met Monero en Zcash.