De grootste cryptomunt bitcoin is door de grens van $9000 per stuk gestegen. Even tikte de munt zondag de waarde van $9300 aan.

Daarmee heeft de munt, die eerder wegzakte na $3200, het hoogste punt in ruim een jaar bereikt. De marktwaarde van bitcoin is bij de Coinmarketcap.com $163 miljard. Deze waardestijging past in een patroon van afgelopen weken met geleidelijke stijgingen in een markt die afgelopen jaren volatiel was. Van bitcoin worden maximaal 21 miljoen stuks gemaakt.

De markt van cryptobeleggers kreeg vorige week steun met nieuwe berichten dat Facebook met een eigen munt komt voor zijn 2,1 miljard gebruikers. Daarmee zouden de gebruikers onderling betalingen kunnen doen.

Maar met de cryptomunt Libra zouden consumenten ook buiten Facebook kunnen betalen. Creditcardbedrijf Visa, betalingsbedrijf PayPal en ondernemingen als taxi-app Uber doen volgens berichten in de Wall Street Journal financieel meedoen, ook om het gebruik van de munt goed te kunnen testen.

Volgens blog The Informer werkt Facebook met zijn partners aan eigen betaalmachines, tegen fiat-geld zoals dollars en euro’s zouden consumenten de Libra kunnen kopen.